Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami suszonymiSos grzybowy można zrobić na pozostałym wywarze z grzybów |
kasza jęczmienna , 25 dag
seler, 10 dag
suszony grzyb, 3 dag
cebula, 15 dag
smalec, 5 dag
jajka, 1 szt.
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
koperek, 1 łyżk.
sos grzybowy, 2 szkl.
Grzyby opłukać kilka razy w ciepłej wodzie, ugotować z częścią cebuli, następnie pokrajać w cienkie paski. Selery umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować wodę(2,5 szklanki), dodać selery i opłukaną kaszę, osolić i ugotowai na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i pod smażyć na jasnozłoty kolor. Do przestudzonej kaszy dodać roz mącone jajo, cebulę i grzyby; wymieszać, przyprawić do smaki i posypać posiekaną zieleniną. Masę włożyć do przygotowane formy i zapiec w piekarniku (temperatura 240°C). Zapiekankę podawać polaną sosem grzybowym i surówką.