|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Pierogi leniwe z kaszą mannąPierożki podajemy na gorąco Składniki:
Sposób przygotowaniaSer zemleć w maszynce. Tłuszcz utrzeć z żółtkami (dodawanyi kolejno), serem i solą. Białka ubić na sztywną pianę, wyłóż; na masę serową, wsypać kaszę i razem ostrożnie wymieszać, ale nie rozgnieść piany. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnice, uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i krajać ukośne kluski długości ok. 3 cm. Wkładać je na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i ugotować. Ugotowane pierożki odcedzić i podawać na gorąco, polanę masłem ze zarumienioną tartą bułką. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|