|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Pulpety z kaszy mannyPodawać jako główne danie z sosem lub jako dodatek do zup. Składniki:
Sposób przygotowaniaZagotować mleko dodając sól i połowę tłuszczu. Wsypać mannę i mieszając zagotować; dobrze rozkleić i przestudzić. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku, a następnie przestudzoną kaszę, pokrajany drobno koperek i na końcu — ubitą, sztywną pianę. Całość wymieszać i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Zrobić z masy wałek o średnicy 3 cm, formować pulpety (o wadze ok. 1,5 dkg). Wkładać na wrzącą, osoloną wodę, ugotować, odcedzić i okrasić. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |