Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Pulpety z kaszy manny

Podawać jako główne danie z sosem lub jako dodatek do zup.

Składniki:

kasza manna , 30 dag

mleko, 1 szkl.

masło, 5 dag

jajka, 4 szt.

koperek, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko dodając sól i połowę tłuszczu. Wsypać mannę i mieszając zagotować; dobrze rozkleić i przestudzić. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku, a następnie przestudzoną kaszę, pokrajany drobno koperek i na końcu — ubitą, sztywną pianę. Całość wymieszać i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Zrobić z masy wałek o średnicy 3 cm, formować pulpety (o wadze ok. 1,5 dkg). Wkładać na wrzącą, osoloną wodę, ugotować, odcedzić i okrasić.