Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Knedle z mąki i bułki ze słoniną Knedle z mąki i bułki ze słoniną.jpg
Knedle z mąki i bułki ze słoniną
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Knedle z mąki i bułki ze słoniną

Podawać polanę stopioną słoniną, jako danie podstawowe, z do­datkiem gotowanej kwaszonej kapusty.

Składniki:
  • mąka , 10 dag
  • jajka, 3 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • słonina, 6 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • czerstwa bułka, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę pokrajać w kostkę, dodać drobno pokrajany tłuszcz od szynki, wymieszać razem, włożyć do piekarnika i zrumienić na jasnozłoty kolor. Zrumienioną bułkę wyłożyć do miski i za­lać żółtkami rozmieszanymi z mlekiem. Słoninę stopić, nie do­puszczając do zrumienienia, i dodać do bułki z mlekiem. Białka ubić na pianę, wyłożyć do miski, wsypać przesianą mąkę, lekko wymieszać. Formować knedle wielkości włoskiego orzecha i wrzu­cać je do wrzącej, osolonej wody tak, aby luźno pływały. Gotować ok. 10 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650