Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Knedle z mąki i bułki ze słoninąPodawać polanę stopioną słoniną, jako danie podstawowe, z dodatkiem gotowanej kwaszonej kapusty. |
mąka , 10 dag
jajka, 3 szt.
mleko, 1 szkl.
słonina, 6 dag
tłuszcz, 5 dag
czerstwa bułka, 20 dag
Czerstwą bułkę pokrajać w kostkę, dodać drobno pokrajany tłuszcz od szynki, wymieszać razem, włożyć do piekarnika i zrumienić na jasnozłoty kolor. Zrumienioną bułkę wyłożyć do miski i zalać żółtkami rozmieszanymi z mlekiem. Słoninę stopić, nie dopuszczając do zrumienienia, i dodać do bułki z mlekiem. Białka ubić na pianę, wyłożyć do miski, wsypać przesianą mąkę, lekko wymieszać. Formować knedle wielkości włoskiego orzecha i wrzucać je do wrzącej, osolonej wody tak, aby luźno pływały. Gotować ok. 10 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową.