Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Knedle z mąki i bułki ze słoniną

Podawać polanę stopioną słoniną, jako danie podstawowe, z do­datkiem gotowanej kwaszonej kapusty.

Składniki:

mąka , 10 dag

jajka, 3 szt.

mleko, 1 szkl.

słonina, 6 dag

tłuszcz, 5 dag

czerstwa bułka, 20 dag

Sposób przygotowania:

Czerstwą bułkę pokrajać w kostkę, dodać drobno pokrajany tłuszcz od szynki, wymieszać razem, włożyć do piekarnika i zrumienić na jasnozłoty kolor. Zrumienioną bułkę wyłożyć do miski i za­lać żółtkami rozmieszanymi z mlekiem. Słoninę stopić, nie do­puszczając do zrumienienia, i dodać do bułki z mlekiem. Białka ubić na pianę, wyłożyć do miski, wsypać przesianą mąkę, lekko wymieszać. Formować knedle wielkości włoskiego orzecha i wrzu­cać je do wrzącej, osolonej wody tak, aby luźno pływały. Gotować ok. 10 min. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową.