Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Wywar jarzynowy Wywar jarzynowy.jpg
Wywar jarzynowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Wywar jarzynowy

Smaczna zupka

Składniki:
  • włoszczyzna, 30 dag
  • cebula, 0.5 szt.
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • pieprz czarny, 3 szt.
  • liście laurowe, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe dokładnie umyć — najlepiej szczotką — pod bieżącą wodą, cienko obrać, opłukać, nadkroić wzdłuż zaczynając od grubszego końca lub pokrajać na kawałki, włożyć do wrzącej wody (6 szklanek), osolić, zagotować pod przykry­ciem na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień. Cebulę opłukać, obrać, dodać do wywaru. Gdy warzywa będą półmiękkie, dodać oczyszczoną i umytą kapustę (nie do każdej zupy) oraz dokładnie umyty por (zielone liście przyciąć do połowy). Przyprawić do smaku. Miękkie warzywa odcedzić, rozdrobnić, włożyć do zupy albo zużytkować do sałatek. Do zup ziemniaczanych, jarzynowych i krupników, można włoszczyznę rozdrobnić przed włożeniem do wody. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650