|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KuchniaSzef Kuchni (1010) Napój z buraków kwaszonychNa końcu trochę owoców nie zaszkodzi Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzegotować wodę (4 szklanki) i ostudzić. Buraki dokładnie wyszorować, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do kamiennego garnka lub szklanego słoja, zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Do buraków dodać rozdrobniony chleb, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu przez ok. 3 dni. Gotowy kwas burakowy zużyć do napoju albo zlać do butelek i zakorkować. l l uzyskanego kwasu burakowego doprawić do smaku solą i cukrem, dodać koperek, oziębić. Zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Napój z buraków można doprawiać w różny sposób; mieszać z sokiem z jabłek lub innych owoców, dodawać sok z cytryny, z pomidorów itp. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|