Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Napój z buraków kwaszonych

Na końcu trochę owoców nie zaszkodzi

Składniki:
  • posiekany koper, 1 łyżecz.
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • chleb razowy , 5 dag
  • burak ćwikłowy, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Przegotować wodę (4 szklanki) i ostudzić. Buraki dokładnie wyszorować, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do kamien­nego garnka lub szklanego słoja, zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą. Do buraków dodać rozdrobniony chleb, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu przez ok. 3 dni. Gotowy kwas burakowy zużyć do napoju albo zlać do butelek i zakor­kować. l l uzyskanego kwasu burakowego doprawić do smaku solą i cu­krem, dodać koperek, oziębić. Zlać do dzbanka i rozlewać do szklanek. Napój z buraków można doprawiać w różny sposób; mieszać z sokiem z jabłek lub innych owoców, dodawać sok z cytryny, z pomidorów itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650