Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kawa po turecku Kawa po turecku.jpg
Kawa po turecku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
RakusSzef Kuchni (1430)

Kawa po turecku

Podawać razem z fusami

Składniki:
  • kawa, 5 dag
  • cukier puder, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Do parzenia kawy tym sposobem używa się specjalnych, jednoporcjowych tygielków. W razie ich braku można przygotowaćkawę w garnku, rozlewając ją następnie do filiżanek. Do naczynia wsypać zmieloną na pył kawę i cukier, zalać wrzącąwodą (2—3 szklanki), postawić na płycie lub na słabym płomieniugazowym i podgrzewać powoli, aby kawa „podnosiła się" kilkarazy, ale zbyt intensywnie nie wrzała. Podawać w tygielkach na tacy razem z ogrzanymi filiżankamii z łyżeczkami lub od razu rozlana do filiżanek, razem z fusami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650