Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Lemieszka z mąki

Podawać ze słodkim lub kwaśnym mlekiem.

Składniki:
  • słonina, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • woda, 0.5 l
  • mąka pszenna razowa, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do garnka.Zagotować wodę z solą i wlewać ją cienkim strumieniem do mąki, silnie rozcierając drewnianą łyżką, aby nie potworzyły się grudy. Masę ucierać łyżką podgrzewając ją, ma ona być pulchna i jednolicie rozklejona, nie lejąca się ani krusząca; w miarę potrzeby dodać trochę wody i ciasto wyrobić łyżką w garnku na gorącej płycie. Gdy mąka wchłonie wszystką wodę, naczynie z lemieszką nakryć i odsta­wić na chwilę na brzeg płyty, aby ciasto dogotowało się („doszło"). Lemieszkę wyłożyć na półmisek łyżką zwilżoną w tłuszczu, polać słoniną lub masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650