Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AbdulSzef Kuchni (1320)

Pierożki leniwe z mąką ziemniaczaną

Podawać gorące

Składniki:
  • ser biały, 50 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 20 dag
  • ugotowane ziemniaki, 25 dag
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • tłuszcz, 6 dag
  • bułka tarta , 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotowane i ser zemleć, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, zarobić ciasto. Nie wyrabiając ciasta podzielić je od razu na części; kolejno wyrabiać na stolnicy wałki, spłaszczyć. Krajać skośnie pierożki równej wielkości. Zagotować wodę z solą, do wrzącej wody partiami wkładać pierogi, powoli zagotować, wyjąć łyżkę cedzakową i osaczyć, wyłożyć na półmisek, oblać masłem (ze zrumienioną bułeczką) i zaraz podawać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650