Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320)

Pierożki leniwe z mąką ziemniaczaną

Podawać gorące

Składniki:

ser biały, 50 dag

jajka, 1 szt.

mąka , 20 dag

ugotowane ziemniaki, 25 dag

mąka ziemniaczana, 2 dag

sól, 1 szczypta

tłuszcz, 6 dag

bułka tarta , 3 dag

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotowane i ser zemleć, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, zarobić ciasto. Nie wyrabiając ciasta podzielić je od razu na części; kolejno wyrabiać na stolnicy wałki, spłaszczyć. Krajać skośnie pierożki równej wielkości. Zagotować wodę z solą, do wrzącej wody partiami wkładać pierogi, powoli zagotować, wyjąć łyżkę cedzakową i osaczyć, wyłożyć na półmisek, oblać masłem (ze zrumienioną bułeczką) i zaraz podawać.