Tekst i zdjęcie: Abdul - Szef Kuchni (1320) Pierożki leniwe z mąką ziemniaczanąPodawać gorące |
ser biały, 50 dag
jajka, 1 szt.
mąka , 20 dag
ugotowane ziemniaki, 25 dag
mąka ziemniaczana, 2 dag
sól, 1 szczypta
tłuszcz, 6 dag
bułka tarta , 3 dag
Ziemniaki ugotowane i ser zemleć, dodać jajo, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, zarobić ciasto. Nie wyrabiając ciasta podzielić je od razu na części; kolejno wyrabiać na stolnicy wałki, spłaszczyć. Krajać skośnie pierożki równej wielkości. Zagotować wodę z solą, do wrzącej wody partiami wkładać pierogi, powoli zagotować, wyjąć łyżkę cedzakową i osaczyć, wyłożyć na półmisek, oblać masłem (ze zrumienioną bułeczką) i zaraz podawać.