Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Makaron zapiekany z warzywami Makaron zapiekany z warzywami.jpg
Makaron zapiekany z warzywami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z warzywami

Podawać z sosem pomidorowym i surówką sezonową.

Składniki:
  • makaron , 30 dag
  • boczek wędzony, 4 dag
  • marchew, 10 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • seler, 10 dag
  • margaryna, 7 dag
  • przecier pomidorowy, 8 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • masło, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa opłukać (dawać takie jakie nam pasują), oczyścić, zetrzeć na tarce i przysmażyć z tłuszczem na patelni ciągle mieszając łyżką, tak aby się lekko zrumieniły. Warzywa przełożyć do rondelka, podlać małą ilością wody lub rosołu, udusić do miękkości, odparowując wywar; dodać soli i papryki do smaku, wy­mieszać z pomidorami. Makaron ugotować, przelać zimną wodą, osaczyć. Boczek pokrajać, wytopić, wyjąć skwarki, na tłuszczu udusić cebulę. Makaron wymieszać z warzywami, cebulą i skwarkami. Jeżeli potrzeba, dosolić. Można tę potrawę podawać natychmiast lub po zapieczeniu w piekar­niku (wymieszany makaron włożyć do wysmarowanego rondelka, skropić tłuszczem i zapiec).  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650