Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Makaron domowy domowy.jpg
Makaron domowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Makaron domowy

Naprawdę smaczny

  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mąka , 50 dag
  • jajka, 4 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zarobić ciasto z jajami, jeżeli mąka jest sucha, dodać odrobinę wody; ciasto ma być nieco twardsze niż na kluski krajane; ciasto starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części, wałkować partiami, podsypując trochę mąką. Rozwałkować tak cienko, aby przeglądały przez nie słoje stolnicy (l milimetr). Wywałkowane placki odkładać i pozostawić do przeschnięcia. Przeschnięte ciasto przekrajać na połowę, zwinąć w rulon i krajać bardzo ostrym nożem w wąziutkie kluseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy zaraz po pokrajaniu, aby nieco przesechł. Zagotować dużą ilość wody z solą na bardzo silnym ogniu, włożyć maka­ron, a gdy podpłynie na powierzchnię, natychmiast odcedzić go, przelać go­rącą wodą, osaczyć i okrasić. Podawać do rosołu, do mięsa bejcowanego lub innego duszonego lub wymieszany z szynką siekaną, serem podpuszczkowym, albo użyć do potraw zapiekanych z różnymi dodatkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650