Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Makaron domowyNaprawdę smaczny |
idealne dla dzieci
mąka , 50 dag
jajka, 4 szt.
sól, 1 szczypta
masło, 3 dag
Zarobić ciasto z jajami, jeżeli mąka jest sucha, dodać odrobinę wody; ciasto ma być nieco twardsze niż na kluski krajane; ciasto starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części, wałkować partiami, podsypując trochę mąką. Rozwałkować tak cienko, aby przeglądały przez nie słoje stolnicy (l milimetr). Wywałkowane placki odkładać i pozostawić do przeschnięcia. Przeschnięte ciasto przekrajać na połowę, zwinąć w rulon i krajać bardzo ostrym nożem w wąziutkie kluseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy zaraz po pokrajaniu, aby nieco przesechł. Zagotować dużą ilość wody z solą na bardzo silnym ogniu, włożyć makaron, a gdy podpłynie na powierzchnię, natychmiast odcedzić go, przelać gorącą wodą, osaczyć i okrasić. Podawać do rosołu, do mięsa bejcowanego lub innego duszonego lub wymieszany z szynką siekaną, serem podpuszczkowym, albo użyć do potraw zapiekanych z różnymi dodatkami.