Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255)

Makaron domowy

Naprawdę smaczny

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka , 50 dag

jajka, 4 szt.

sól, 1 szczypta

masło, 3 dag

Sposób przygotowania:

Zarobić ciasto z jajami, jeżeli mąka jest sucha, dodać odrobinę wody; ciasto ma być nieco twardsze niż na kluski krajane; ciasto starannie wyrobić. Ciasto podzielić na części, wałkować partiami, podsypując trochę mąką. Rozwałkować tak cienko, aby przeglądały przez nie słoje stolnicy (l milimetr). Wywałkowane placki odkładać i pozostawić do przeschnięcia. Przeschnięte ciasto przekrajać na połowę, zwinąć w rulon i krajać bardzo ostrym nożem w wąziutkie kluseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy zaraz po pokrajaniu, aby nieco przesechł. Zagotować dużą ilość wody z solą na bardzo silnym ogniu, włożyć maka­ron, a gdy podpłynie na powierzchnię, natychmiast odcedzić go, przelać go­rącą wodą, osaczyć i okrasić. Podawać do rosołu, do mięsa bejcowanego lub innego duszonego lub wymieszany z szynką siekaną, serem podpuszczkowym, albo użyć do potraw zapiekanych z różnymi dodatkami.