Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Kopalniak z mięsem i ziemniakami

Kapustę gotujemy w odkrytym naczyniu

Składniki:
  • kminek, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • ziemniak, 2 kg
  • słonina, 4 dag
  • mąka , 1.5 łyżk.
  • cebula, 1 szt.
  • marchew, 15 dag
  • kapusta głowiasta biała , 75 dag
  • kiełbasa, 25 dag
  • mięso z warchlaka, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, opłukać, obgotować i odcedzić. Kapustę pokrajać, marchew opłukać, oczyścić, zetrzeć. Zagotować 2,5 litra wody, włożyć mięso i kapustę, powoli ugotować w odkrytym naczynia. Gdy mięso dogotowuje się, dodać marchew, część pokrajanej cebuli i do-gotować. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, obrać z kości, pokrajać.Sporządzić zasmażkę z cebulą, tłuszcz stopić, włożyć cebulę i udusić do miękkości, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, ogrzać i zasmażkę wlać do wrzącej zupy. Gdy zasmażka rozgotuje się, do zupy dodać soli, kminku. Ziemniaki ugotować osobno, wywar wlać do zupy, a ziemniaki wydać każdemu wprost do talerza z zupą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650