Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Kopalniak z mięsem i ziemniakamiKapustę gotujemy w odkrytym naczyniu |
kminek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
ziemniak, 2 kg
słonina, 4 dag
mąka , 1.5 łyżk.
cebula, 1 szt.
marchew, 15 dag
kapusta głowiasta biała , 75 dag
kiełbasa, 25 dag
mięso z warchlaka, 40 dag
Mięso oczyścić, opłukać, obgotować i odcedzić. Kapustę pokrajać, marchew opłukać, oczyścić, zetrzeć. Zagotować 2,5 litra wody, włożyć mięso i kapustę, powoli ugotować w odkrytym naczynia. Gdy mięso dogotowuje się, dodać marchew, część pokrajanej cebuli i do-gotować. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, obrać z kości, pokrajać.Sporządzić zasmażkę z cebulą, tłuszcz stopić, włożyć cebulę i udusić do miękkości, dodać lekko zrumienioną mąkę, wymieszać, ogrzać i zasmażkę wlać do wrzącej zupy. Gdy zasmażka rozgotuje się, do zupy dodać soli, kminku. Ziemniaki ugotować osobno, wywar wlać do zupy, a ziemniaki wydać każdemu wprost do talerza z zupą.