|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Zupa z kurek ze śmietanąGrzyby oczyścić, opłukać z piasku Składniki:
Sposób przygotowaniaWłoszczyznę opłukać, oczyścić, zetrzeć, ugotować wywar, włoszczyznę odcedzić, odcisnąć. Grzyby oczyścić (jeżeli potrzeba, opłukać z piasku), pokrajać na kawałki, włożyć do wywaru i powoli ogrzewając zagotować kilka tylko razy. Zupę podprawić śmietaną z mąką, dodać soli i odrobinę zmielonego pieprzu. Przed podaniem włożyć drobno pokrajaną pietruszkę. Zupę wydać zaraz po podprawieniu, bo kurki twardnieją, gdy dłużej trzymać je w gorącej zupie. Podawać z okraszonymi, młodymi ziemniakami z koperkiem, lub z makaronem |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|