|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Zupa fasolowaFasolę namoczyć na kilka godzin w przegotowanejzimnej wodzie Składniki:
Sposób przygotowaniaFasolę przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanejzimnej wodzie; fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa i kości oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkę). |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |