![]() |
Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Zupa fasolowaFasolę namoczyć na kilka godzin w przegotowanejzimnej wodzie |
fasola biała, 30 dag
kości, 25 dag
włoszczyzna, 25 dag
tłuszcz, 5 dag
cebula, 2 dag
mąka , 3 dag
majeranek, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanejzimnej wodzie; fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa i kości oczyścić, opłukać, ugotować wywar. Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, lekko zrumienić, odstawić. Zasmażkę rozprowadzić zimnym wywarem, mieszając zagotować, połączyć z zupą, dodać sól, zupę zagotować. Podawać z chlebem, z grzankami z bułki, z kluskami (i kiełbasą lub gotowanym boczkiem krajanym w kostkę).