Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Barszcz zabielany śmietaną Barszcz zabielany śmietaną.jpg
Barszcz zabielany śmietaną
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Barszcz zabielany śmietaną

Podawać z ziemniakami, fasolą, sypką kaszą gryczaną

Składniki:
  • jajka, 3 szt.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • koperek, 2 łyżk.
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • śmietana, 1 szkl.
  • koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 l
  • cebula, 5 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 2 szt.
  • włoszczyzna, 25 dag
  • kości, 25 dag
  • burak ćwikłowy, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa i kości opłukać, oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokrajać, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwasu burakowego i cukru do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy. Jeżeli kolor barszczu jest za słaby, można zabarwić go burakami: mały burak ćwikłowy opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do łyżki cedzakowej, zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała nieco ponad poziom zupy, wycisnąć buraki łyżką i odrzucić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650