Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Barszcz zabielany śmietaną

Podawać z ziemniakami, fasolą, sypką kaszą gryczaną

Składniki:

jajka, 3 szt.

ząbek czosnku, 1 szt.

koperek, 2 łyżk.

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

śmietana, 1 szkl.

koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 l

cebula, 5 dag

pieprz, 1 szczypta

ziele angielskie, 2 szt.

włoszczyzna, 25 dag

kości, 25 dag

burak ćwikłowy, 50 dag

Sposób przygotowania:

Warzywa i kości opłukać, oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokrajać, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwasu burakowego i cukru do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy. Jeżeli kolor barszczu jest za słaby, można zabarwić go burakami: mały burak ćwikłowy opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do łyżki cedzakowej, zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała nieco ponad poziom zupy, wycisnąć buraki łyżką i odrzucić.