Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Barszcz zabielany śmietanąPodawać z ziemniakami, fasolą, sypką kaszą gryczaną |
jajka, 3 szt.
ząbek czosnku, 1 szt.
koperek, 2 łyżk.
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
śmietana, 1 szkl.
koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 l
cebula, 5 dag
pieprz, 1 szczypta
ziele angielskie, 2 szt.
włoszczyzna, 25 dag
kości, 25 dag
burak ćwikłowy, 50 dag
Warzywa i kości opłukać, oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokrajać, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać zakwasu burakowego i cukru do smaku, jeżeli potrzeba dodać soli. Ugotować jaja na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na 5 części wzdłuż i wyłożyć do wazy. Jeżeli kolor barszczu jest za słaby, można zabarwić go burakami: mały burak ćwikłowy opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do łyżki cedzakowej, zanurzyć w zupie, tak aby łyżka z burakami wystawała nieco ponad poziom zupy, wycisnąć buraki łyżką i odrzucić.