|
|
Data: 20.04.10
|
|
Wypieki i słodkości
Ciasto naleśnikowe będzie smaczniejsze, a poza tym nie będzie przywierać do patelni, jeśli dodasz do niego łyżkę oleju lub stopionego masła. Jeżeli natomiast użyjesz s...
|
|
|
|
|
|
Data: 29.09.11
|
|
Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl podany w wyżłobionym ananasie lub fantazyjnej szklance z ozdobami. A jak to było kiedyś...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Jeśli mięso bierze się do użycia natychmiast po uboju zwierzęcia, będzie ono twarde, suche, łykowate, bez właściwego smaku i zapachu. Takie mięso jest gorzej trawione i przynosi mniejszy pożytek. S...
|
|
|
|
|
|
Data: 23.05.17
|
|
Kuchnia to serce domu i królestwo każdego, kto lubi gotować. Pośród niezbędnego wyposażenia kuchennego nie może zabraknąć noży. Zarówno uniwersalnych, jak i tych, któ...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 28.09.14
|
|
Pokrusz skorupki od jajek i przejedź po nich 30 razy nożem . Będzie ostry jak brzytwa .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Pierwszą czynnością przy wstępnej obróbce jest staranne umycie mięsa. Mięso należy myć szybko pod strumieniem bieżącej wody, w całym kawałku przeznaczonym do przerobienia. Nie należy myć mięs...
|
|
|
|
|
|
Data: 06.02.18
|
|
Decydując się na zakup garnków, chcemy, by służyły nam w kuchni przez lata. Odpowiednia jakość naczyń do gotowania może być gwarancją tego, że tak właśnie się stanie. Jednak oprócz...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 18.12.17
|
|
Już od lat wspólnie z przyjaciółmi spędzamy sylwestrową noc w domu i na myśl o kolejnym wieczorze w gronie najbliższych niezmiernie się cieszę. Ten wieczór to zawsze okazja ...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 27.04.14
|
|
Nie pozwól , aby dobry półtłusty ser żółty obsychał na brzegach. Posmaruj go masłem . Zapobiegasz w ten sposób jego wysychaniu i pleśnieniu . Za każdym razem przed włożeniem sera do lodówki posmaru...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 20.07.15
|
|
Domowe przyjęcie połączone z degustacją serów to wyśmienity pomysł na spędzenie wieczoru w gronie rodziny lub przyjaciół. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 26.10.14
|
|
Drożdżowiec zachowa na długo świeżość , jeśli doda się do niego kilka łyżek twarogu . Będzie też bardziej wilgotny , jeśli piątą część mleka zastąpi się maślanką lub jogurtem .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 26.10.14
|
|
Nigdy nie wyrzucam białego sera , nawet gdy zrobi się lekko kwaśny . Wykorzystuję go do przygotowania klusek leniwych lub pierogów ruskich . Mają wtedy ostrzejszy smak niż te przyrządzone ze świeże...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 13.05.14
|
|
Wiórki czekoladowe to wyjątkowo efektowna dekoracja do ciast i deserów . Jeśli mocno schłodzimy czekoladę i zetrzemy ją na tarce , otrzymamy drobne wiórki . By otrzymać dłuższe i skręcone paseczki ...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 18.05.16
|
|
Przygotowywanie domowych posiłków to już nie tylko moda, ale i warunek zachowania dobrego stanu zdrowia i kondycji. Gotowanie może stać się prawdziwą pasją i dawać wiele satysfakc...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 27.04.14
|
|
W pierwszej kolejności robimy korkociągiem otwory w miejscach , gdzie orzech ma najsłabsze punkty , tzw . oczka i wylewamy mleko . Następnie orzech wkładamy na kilka minut do gorącego piekarnika . ...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 28.02.14
|
|
Przed włożeniem ciasta do tortownicy natłuszczam wyłącznie jej spód nie boki . Dzięki temu biszkopt po upieczeniu nie opada .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 28.02.14
|
|
Z kiełbasy parówkowej zwykle trudno zdjąć osłonkę , dlatego zaraz po ugotowaniu polewam ją zimną wodą . Osłonkę udaje się wtedy zdjąć bardzo szybko .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 17.02.14
|
|
Zamiast w bułce tartej proponuję obtoczyć kotlety w kaszce kukurydzianej . Po usmażeniu będą jeszcze bardziej złociste i chrupiące .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 17.02.14
|
|
Aby zawsze mieć w domu chrupiące pieczywo zamrażam dopiero co przyniesiony z piekarni chleb . Bochenek musi być wystudzony , wkładam do woreczka foliowego i dokładnie zawiązuję . Wyjmuję go co najm...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 11.12.15
|
|
Kabanosy śmiało można nazwać polskim specjałem, choć nazwa popularnej suchej kiełbaski ma swoje korzenie w języku tureckim, pochodzi bowiem od słowa „kaban”, oznaczającego wieprza. D...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 12.05.16
|
|
Rosół często gości na naszych stołach. Połączenie mięsa i warzyw tworzy kombinację, która każdemu nam kojarzy się z niedzielnym obiadem. Ale co w przypadku kiedy chcemy żeb...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 27.02.13
|
|
Świeży ananas i zelatyna niezbyt dobrze się łączą . Jeśli jednak ananasa chwilę poddusisz , po ostudzeniu bez trudu zwiąże się z żelatyna .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 17.06.16
|
|
Filiżanki stanowią nieodzowny element w nie tylko w gospodarstwie domowym, ale również w biurze. Nie sposób wyobrazić sobie podejmowania gości bez kawy lub herbaty podanych...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 29.11.16
|
|
Fototapety do kuchni to doskonałe rozwiązanie dla osób, które potrzebują zmiany, ale mają niewiele wolnego czasu, który mogliby poświęcić na metamorfozę swojego wnętrza. Dzi...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 24.12.16
|
|
Przed nami niezwykły czas w roku. Okres Świąt Bożego Narodzenia. Jak co roku święta te będą okazją do spotkań przy świątecznym stole. Wiele wykwintnych potraw, które się na nim znajdzie p...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 10.04.17
|
|
Już niedługo na dobre zagości u nas wiosna. To czas „nowych początków”. Rozpoczynamy nowe wyzwania, podejmujemy ważne decyzje i zmieniamy swoje wnętrze. Warto pomyśleć także o...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 04.05.17
|
|
Uroczyste kolacje to wyjątkowe wydarzenia, które pozostają nam w pamięci na długi czas. Aby jednak przebiegły bez problemów, konieczne jest ich odpowiednie przygotowane. Elegancka ...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 15.05.17
|
|
Ekspres do kawy – dla jednych to zbędny luksus, dla drugich to maszyna, bez której nie wyobrażają sobie dnia. Niezależnie jednak od tego, jakie masz podejś...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 24.05.17
|
|
Oryginalne smaki budzą coraz większe zainteresowanie wśród smakoszy. Specjały tajskie, japońskie, włoskie czy arabskie do niedawna można było kupić jedynie w specjalistycznych delikatesac...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 11.08.17
|
|
Czy niewielka kuchnia może powstrzymać miłośnika gotowania od tworzenia prawdziwych dzieł sztuki? Jak mówią: „Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne”. Okazuje...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|