Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
magdalenaa Kuchcik (35)

Koktajls Story

Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl podany w wyżłobionym ananasie lub fantazyjnej szklance z ozdobami. A jak to było kiedyś? Czy nasi przodkowie znali taką formą podawania napojów alkoholowych? Historia drinków sięga czasów rewolucji przemysłowej jednak już w czasach starożytnych, Rzymianie i Grecy mieli zwyczaj dodawania do wina przypraw lub aromatów co miało zwiększyć lub zmniejszyć moc napojów. Serwowano je podczas posiłków lub jako aperitif - tego typu mieszanki można uznać za praprzodków naszych współczesnych drinków. Niektóre klasyczne koktajle pojawiły się na początku XIX w., jak na przykład Brandy Coctail (prawdopodobnie pierwszy drink w historii), Mint Julep czy też Daiquiri. Niewątpliwie jednak, najważniejszym wydarzeniem XIX wieku, w tej dziedzinie było pojawienie się w 1862 r. pierwszego zbioru przepisów koktajlowych. Złoty okres dla drinków rozpoczął się na przełomie lat 20 i 30 XX w; szalone lata w Europie i prohibicja w Ameryce, to dwa najważniejsze zjawiska tego okresu. Mimo zakazu spożywania i produkcji napojów wyskokowych w USA, ich konsumpcja nie spadła. Raczono się nimi w zakamuflowanych barach speakeasies. Wówczas to koktajle stały się cennym i coraz częściej poszukiwanym obiektem pożądania. Po zakończeniu prohibicji rozpoczął się nowy rozdział w historii drinków. Powstały wówczas takie klasyki jak Mai Tai, Screwdriver i Rusty Nail. Picie koktajli stało się wyznacznikiem stylu, przynależności do klasy społecznej. Dziś, w dobie Internetu, amatorzy i barmani z całego świata wymieniają się doświadczeniami, dzięki którym powstają wciąż nowe receptury. W Polsce spożycie drinków staje się coraz bardziej popularne, odchodzimy od picia kieliszkowego i zaczynamy hołdować zasadzie „im drink bardziej skomplikowany, tym lepiej”. Sami też eksperymentujemy i tworzymy swoje własne indywidualne drinki. O czym należy jednak pamiętać by nasz koktajl był dobrze zrobiony? Oto przykazania, które powinien zapamiętać każdy wielbiciel przygotowywania koktajli: • drink nie powinien zawierać więcej niż 5 składników, • nie wolno wstrząsać napojów gazowanych w shakerze, • wlewać należy alkohole począwszy od najmocniejszych, przez najsłabsze, na sokach i syropach skończywszy, • zawsze powinno się sprawdzać świeżość jajek, śmietany i mleka zanim dodamy je do drinka, • w miarę możliwości należy używać tylko świeżo wyciskanych soków. A zatem do dzieła MOJITO BESKIDZKIE • 40 ml wódki Extra Żytnia • 4 gałązki mięty • 2 łyżeczki cukru • Limonka pokrojona w ćwiartki • Kruszony lód • Woda sodowa Do szklanki włożyć miętę, cukier i pokrojone limonki, ugniatać za pomocą drewnianego tłuczka. Dodać Extra Żytnia i lód, uzupełnić woda sodową. BALLADYNA • 40 ml wódki Extra Żytnia • 20 ml białego, wytrawnego martini • 40 ml toniku • Cytryna lub limonka Martini i wódkę Extra Żytnią wlać do shakera. Dodać dwie kostki lodu, plasterek cytryny/limonki, wstrząsać aż do wyciśnięcia soku z owocu. Następnie odcedzić i przelać do szklanki. Uzupełnić kostkami lodu, dekorować plastrem cytryny/limonki.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650