Twój adres e-mail
Tutaj znajdziecie sprawdzone porady i sztuczki każdego kucharza.
Naturalnie sposoby barwienia wielkanocnych kraszanek, były znane naszym babciom i przekazywane z pokolen...
Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Powód jest prosty, w organizmie brakuje laktazy - enzymu kon...
Niegdyś miejsca, tłumnie odwiedzane przez Polaków. Zupa mleczna, nieco rozgotowane pierogi z mięsem, czy t...
Świeży ananas i zelatyna niezbyt dobrze się łączą . Jeśli jednak ananasa chwilę poddusisz , po ostudzeniu bez...
Koktajle, potocznie zwane drinkami, stają się coraz bardziej popularne. Dzisiaj nikogo już nie zdziwi koktajl...
Zielone banany szybciej dojrzeją , jak włożysz je wraz z jabłkiem do papierowej torby . Pamiętaj , by w torbi...
Najlepsze mięso otrzymuje się ze zwierząt dwu-, trzyletnich, odpowiednio żywionych, bo są one silnie umięśnio...
Przed włożeniem ciasta do tortownicy natłuszczam wyłącznie jej spód nie boki . Dzięki temu biszkopt po upiecz...
Tajemnica ubijania kremówki tkwi w jej uprzednim schłodzeniu.Powinna stać w lodówce przynajmniej 2-3 godziny ...
Do zasmażanych buraczków dodaj łyżkę lub 2 startego chrzanu . Dzięki temu buraki nabiorą ostrości i będą miał...
Aby zawsze mieć w domu chrupiące pieczywo zamrażam dopiero co przyniesiony z piekarni chleb . Bochenek musi b...
Zamiast w bułce tartej proponuję obtoczyć kotlety w kaszce kukurydzianej . Po usmażeniu będą jeszcze bardziej...
Drożdżowiec zachowa na długo świeżość , jeśli doda się do niego kilka łyżek twarogu . Będzie też bardziej wil...
PRAKTYCZNE WIADOMOŚCI OGÓLNE Najbardziej doborowe. mięso pochodzi z cieląt 6—8-tygodniowych, karmionych głów...
Już niedługo na dobre zagości u nas wiosna. To czas „nowych początków”. Rozpoczynamy no...
Jeśli mięso bierze się do użycia natychmiast po uboju zwierzęcia, będzie ono twarde, suche, łykowate, bez wła...
Najwłaściwszym sposobem przyrządzania warzyw jest duszenie warzyw w ich własnym soku. Bez podprawy podaje si...
Sezonem dziczyzny jest jesień i wczesna zima. Zwierzyna jest wtedy dobrze odżywiona i mięso jej jest najsmacz...
Ekspres do kawy – dla jednych to zbędny luksus, dla drugich to maszyna, be...
Oryginalne smaki budzą coraz większe zainteresowanie wśród smakoszy. Specjały tajskie, japońskie, w...
Czy niewielka kuchnia może powstrzymać miłośnika gotowania od tworzenia prawdziwych dzieł sztuki? Jak m&oa...
Kabanosy śmiało można nazwać polskim specjałem, choć nazwa popularnej suchej kiełbaski ma swoje korzenie w...
Zwykle , gdy mam problem z obraniem kiełbasy , wkładam ją na chwilę do naczynia z bardzo zimną wodą . Dzięki ...
W pierwszej kolejności robimy korkociągiem otwory w miejscach , gdzie orzech ma najsłabsze punkty , tzw . ocz...
Decydując się na zakup garnków, chcemy, by służyły nam w kuchni przez lata. Odpowiednia jakość nacz...
Nie przelewaj makaronu po gotowaniu zimną wodą , zwłaszcza gdy zamierzasz podać go z sosem . Woda wymywa bowi...
Szlachetność i delikatność ich smaku, rozbudza zmysły i kubki smakowe. Nie sposób ich porównać do zwykłej go...
Mięsa i ryby Salami zachowa dłużej świeżość, jeżeli dokładnie owiniemy ją folią aluminiową i będzie...
Twarde mięso szybciej zmięknie w czasie gotowania,jeśli po usunięciu szumowin wleje się do garnka łyżeczkę w...
Mięso duszone w warzywach Najprostsze w wykonaniu i wymagające najmniejszego nakładu pracy, wykorzystania na...
Ludzie zwykle myślą o kupowaniu czekoladowego prezentu przy romantycznych okazjach, takich jak walentynki ...
Zmywarka do naczyń jest wręcz niezbędnym urządzeniem w kuchni profesjonalnej, gdzie brudnych szklanek i ta...
Piekarnik parowy, zwany także piecem konwekcyjno-parowym, pierwotnie był stosowany głównie w profes...
Użytkownik
Ilość punktów
Korzystanie z serwisu oznacza akceptacje regulaminu