Bezy ziemniaczane
Data dodania postu: 04.07.11
zmaganie ze stygnięciem
Komentarze: 0
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Wynik wyszukiwania zaawansowanego dla hasła: "ciasto" w dziale: Wszędzie
sandomiKucharz (489)PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)edyta99755Kucharz (490)"CIASTO DROŻDŻOWE BEZ UGNIATANIA"szybki przepis na domowe ciasto drożdżowe Data: 12.08.13Ciasta i deseryKaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)Ciasto rabarbarowe Gosiszybkie i proste,mozna robic z różnymi owocami Data: 22.05.11Ciasta i desery
madralaSzef Kuchni (1075)Smażenie ciast w dużej ilości tłuszczuChrust, pączki i niektóre inne ciasta smaży się w dużej ilości tłuszczu na ceresie, „omie" lub smalcu, które ... Data: 25.02.10Porady i sztuczkinatalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)5 sposobów na polewę do ciastaOWOCOWE : w 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić galaretkę o wybranym owocowym smaku . Gdy zacznie gęstnieć do... Data: 17.06.14Jak gotować?natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)Ciasto drożdżowe dłużej świeżeDrożdżowiec zachowa na długo świeżość , jeśli doda się do niego kilka łyżek twarogu . Będzie też bardziej wil... Data: 26.10.14Porady i sztuczkinatalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)Sprytne smażone naleśnikiŻeby naleśniki nie przywierały podczas smażenia do dna patelni , trzeba najpierw dobrze ją rozgrzać , po czym... Data: 01.11.13Jak gotować?ForumBrak wpisów na forum spełniających kryteria, proszę o uścilenie parametrów szukania Wątki
Pizza Agnieszki (0)
Napisano: 20.07.2013 12:54 Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki, - 3 dag drożdży, - pół szklanki ciepłej wody, - łyżka stołowa oliwy, - sól, - gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Sos: - mała puszka koncentratu pomidorowego, - pół szklanki wody, - bazylia, - sól, - cukier. Pewnie zdziwi was wszystkich fakt, że w przepisie znalazły się gotowane ziemniaki. Owszem mnie też to najpierw zdziwiło, ale biorąc pod uwagę fakt, że eksperymentuję z ciastem do pizzy już ładnych kilkanaście lat, postanowiłam przepis wypróbować. Jeśli ktoś nie wie na czym polega tajemnica ciasta z Pizza Chat lub z Telepizzy to są to właśnie ziemniaki. Nie zmieniaja one smaku ciasta, ale powodują , że smak i konsystencja " spodu " jest niepowtażalna. Wyrabiając ciasto na pizzę nie bawię się w żadne robienie zaczynów czy innych podobnych bzdur, jak również w proporcje składników. Biorę wszystko na tzw. "oko". Kiedy ściśle trzymałam się przepisów ciasto nigdy mi się nie udawało. Tak więc wszystkie składniki mieszam ze sobą (drożdże rozkruszam w palcach i wrzucam do pozostałych składników), dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej 1/4 pozostałych składników do kupy wziętych. I wyrabiam napewno nie tak długo jak to podają inne przepisy tylko do momentu aż wszystkie składniki się wymieszają. Jeśli ciasto nie "odchodzi mi od ręki" po prostu dosypuję na "oko" mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka ( chodzi mi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość. Składniki sosu mieszam dodając szczyptę cukru i soli i także odstawiam na czas wyrastania ciasta, aby bazylia nieco uwolniła swój zapach. Cebulę kroję w pół-krążki, paprykę w 1,5 cm paski, kiełbasę w plasterki. Ważną rzeczą wg. mnie jest to żeby przed dodaniem na pizzę pieczarek przesmażyć je na odrobinie tłuszczu pokrojone w plastry, aby odparować ich sok. Kiedy tego nie zrobiłam po wyjęciu pizzy z pieca okazało się, że pływa ona w wodnym sosie. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowuję je na kształt prostokąta i układam na dużej prostokątnej, wysmarowanej olejem blasze (na tej, którą kupuje się razem z piecykiem), smaruję wcześniej przygotowanym sosem układam równomiernie wszystkie pozostałe składniki posypuję ziołami (tutaj pełna dowolność)i jeszcze vegetą, na to ogromna ilość żółtego sera startego na tarce i do pieca nagrzanego do 190 C na 40-50 min. -------------------------------------- http/studioplus.pl/
Mini pizza (0)
Napisano: 20.07.2013 12:53 Składniki: 5 dkg drożdży, 0,5 kg mąki, 6 łyżek oliwy, 3/4 szklanki wody (letniej), 1 jajko, sól, łyżka cukru, ok. 20 oliwek ze słoika, słoik mały koncentratu pomidorowego, 20 dkg szynki, 20 dkg startego, żółtego sera, tymianek, bazylia, oregano Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki robimy rozczyn. Gdy podrośnie łączymy go z pozostałą mąką, jajkiem i oliwą. Dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Gdy jest zbyt twarde dodajemy jeszcze letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy prostokąty 30x15 cm. Prostokąty smarujemy przecierem pomidorowym (wiem, że Linna powie fuj ), posypujemy ziołami i pokrojonymi oliwkami. Układamy plastry szynki, posypujemy startym serem i zwijamy wszystko w roladkę. Roladkę kroimy na plastry ok. 2 cm , które pieczemy w 200 C ok. 20 minut. ---------------------------- http/studioplus.pl/Posty
pizzaNapisano: 11.03.2023 00:20 Albo klasyczne ciasto na pizzę pasibrzuchy.pl/pizza/ciasto-na-pizzeEncyklopediaBrak wyników wyszukiwania Blogi
Puszysta babka Babci Marii, … czyli b...Data dodania postu: 06.07.14
O tym jak gotowała moja babcia i jak próbuję jej dorównać. Dziś babka piaskowa jej przepisu... 1 2 |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|