Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort z orzechów laskowych

upiec w niezbyt gorącym piekarniku

Składniki:
  • kawa, 3 dag
  • masło, 20 dag
  • orzechy laskowe, 10 dag
  • białka, 10 dag
  • bułka tarta , 6 dag
  • cukier puder, 14 dag
  • cukier, 25 dag
  • migdał, 9 dag
  •  
Sposób przygotowania

Dna 3 tortownic tej samej wielkości wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: migdały i orzechy zemleć; żółtka z cukrem utrzeć; ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać z migdałami, orzechami i bułką tartą. Ciasto wyłożyć do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyjąć, zdjąć papier. Sporządzić nadzienie:Przygotować mocny napar z kawy (1/2 szklanki). Cukier ( 12 dkg) przesiać.Utrzeć wanilię. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier i ucierać, dodając po trochu napar kawy; nadzienie podzielić na 3 części. Placki przełożyć nadzieniem (2 razy), obrównać, omieść okruszyny; resztąnadzienia posmarować całą powierzchnię tortu, zsunąć go na talerz tortowyi przybrać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650