Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort kruchy morelowy (lub różany)

Tort wyłożyć na talerz tortowy.

Składniki:
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • róża, 5 dag
  • żółtka, 3 szt.
  • marmolada, 20 dag
  • cukier puder, 21 dag
  • masło, 25 dag
  • białka, 4 szt.
  • mąka , 28 dag
  •  
Sposób przygotowania

Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem (14 dkg). Dodać żółtka, zagnieść ciasto, odstawić. Ciasto podzielić na 5 równych części i upiec kolejno 5 placków kruchych w tej samej, tortownicy na jasnozłoty kolor. Sporządzić nadzienie: Ubić pianę, wymieszać z cukrem i ucierać dodając gorącą marmoladę morelową lub rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem i rozpusz­czony kwasek do smaku. Upieczone krążki przekładać tym nadzieniem, posmarować nim także wierzch i boki tortu. Tort wyłożyć na talerz tortowy. Podawać następnego dnia, gdy placki pod pianą nieco zwilgotnieją. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650