|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Tort kruchy morelowy (lub różany)Tort wyłożyć na talerz tortowy. Składniki:
Sposób przygotowaniaMasło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem (14 dkg). Dodać żółtka, zagnieść ciasto, odstawić. Ciasto podzielić na 5 równych części i upiec kolejno 5 placków kruchych w tej samej, tortownicy na jasnozłoty kolor. Sporządzić nadzienie: Ubić pianę, wymieszać z cukrem i ucierać dodając gorącą marmoladę morelową lub rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem i rozpuszczony kwasek do smaku. Upieczone krążki przekładać tym nadzieniem, posmarować nim także wierzch i boki tortu. Tort wyłożyć na talerz tortowy. Podawać następnego dnia, gdy placki pod pianą nieco zwilgotnieją. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|