Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Tort kruchy morelowy (lub różany)

Tort wyłożyć na talerz tortowy.

Składniki:

kwasek cytrynowy, 1 szczypta

róża, 5 dag

żółtka, 3 szt.

marmolada, 20 dag

cukier puder, 21 dag

masło, 25 dag

białka, 4 szt.

mąka , 28 dag

Sposób przygotowania:

Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem (14 dkg). Dodać żółtka, zagnieść ciasto, odstawić. Ciasto podzielić na 5 równych części i upiec kolejno 5 placków kruchych w tej samej, tortownicy na jasnozłoty kolor. Sporządzić nadzienie: Ubić pianę, wymieszać z cukrem i ucierać dodając gorącą marmoladę morelową lub rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem i rozpusz­czony kwasek do smaku. Upieczone krążki przekładać tym nadzieniem, posmarować nim także wierzch i boki tortu. Tort wyłożyć na talerz tortowy. Podawać następnego dnia, gdy placki pod pianą nieco zwilgotnieją.