Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Tort kruchy morelowy (lub różany)Tort wyłożyć na talerz tortowy. |
kwasek cytrynowy, 1 szczypta
róża, 5 dag
żółtka, 3 szt.
marmolada, 20 dag
cukier puder, 21 dag
masło, 25 dag
białka, 4 szt.
mąka , 28 dag
Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem (14 dkg). Dodać żółtka, zagnieść ciasto, odstawić. Ciasto podzielić na 5 równych części i upiec kolejno 5 placków kruchych w tej samej, tortownicy na jasnozłoty kolor. Sporządzić nadzienie: Ubić pianę, wymieszać z cukrem i ucierać dodając gorącą marmoladę morelową lub rozgrzaną konserwę z płatków róży utartej z cukrem i rozpuszczony kwasek do smaku. Upieczone krążki przekładać tym nadzieniem, posmarować nim także wierzch i boki tortu. Tort wyłożyć na talerz tortowy. Podawać następnego dnia, gdy placki pod pianą nieco zwilgotnieją.