|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Mus z żelatynąSok z cytryny można zastąpić porzeczkowym przecierem Składniki:
Sposób przygotowaniaFormę zwilżyć wodą i oprószyć mączką cukrową.Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić podgrzewając z 3 łyżkami wrzącej wody. Ubić pianę, wymieszać wszystkie składniki z pianą, dodać sok z cytryny i skórkę do smaku. Zamiast soku z cytryn można dodać przecier z porzeczek. Mus wyłożyć do formy, ostudzić. Mus sporządzić na kilka godzin przed podaniem. Sporządzić sos: wymieszać mąkę z mlekiem, mieszając zagotować. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sproszkowaną wanilię i rozklejoną mąkę, starannie rozetrzeć. Mus wyłożyć z formy na półmisek, polać sosem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|