Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Albertki

Trzeba piec, aż do uzyskania złotego koloru

Składniki:
  • soda oczyszczona, 5 g
  • mąka ziemniaczana, 6 dag
  • mąka , 25 dag
  • śmietana, 0.5 szkl.
  • cukier, 12 dag
  • jajka, 1 szt.
  • masło, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z jajem i śmietaną, zagnieść ciasto, wyrobić starannie, dodać sody. Wałkować dość cienko, pokłuć całe ciasto, wykrawać foremkami prosto­kątnymi lub kwadratowymi. Blachę posmarować, układać ciastka jedne koło drugich, upiec na złoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650