Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Albertki

Trzeba piec, aż do uzyskania złotego koloru

Składniki:

soda oczyszczona, 5 g

mąka ziemniaczana, 6 dag

mąka , 25 dag

śmietana, 0.5 szkl.

cukier, 12 dag

jajka, 1 szt.

masło, 3 dag

Sposób przygotowania:

Utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z jajem i śmietaną, zagnieść ciasto, wyrobić starannie, dodać sody. Wałkować dość cienko, pokłuć całe ciasto, wykrawać foremkami prosto­kątnymi lub kwadratowymi. Blachę posmarować, układać ciastka jedne koło drugich, upiec na złoty kolor.