Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Babka drożdżowa Babka drożdżowa.jpg
Babka drożdżowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Babka drożdżowa

Moja ulubiona

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • skórka cytrynowa, 1 szt.
  • mąka , 40 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • rodzynki, 3 dag
  • masło, 3 dag
  • wanilia, 1 szczypta
  • drożdże, 2 dag
  • cukier, 20 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • jajka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę na babkę wetrzeć w misce surowe masło, dodać żółtka, ucierając po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlać wyrośnięte drożdże, rozetrzeć, wsypać mąkę, dodać letnie mleko, skórkę cytrynową i sól i wybijać łyżką; gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami, wyłożyć do formy wciskając rodzynki do środka ciasta, postawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wy­łożyć, póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650