|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Babka drożdżowaMoja ulubiona
Składniki:
Sposób przygotowaniaZarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę na babkę wetrzeć w misce surowe masło, dodać żółtka, ucierając po jednym, oraz jajo i cukier. Do tego wlać wyrośnięte drożdże, rozetrzeć, wsypać mąkę, dodać letnie mleko, skórkę cytrynową i sól i wybijać łyżką; gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami, wyłożyć do formy wciskając rodzynki do środka ciasta, postawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wyłożyć, póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|