Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Proponuje posypać startym serem żółtym

Składniki:
  • ziemniak, 1 dag
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 7 dag
  • mąka , 7 dag
  • śmietana, 20 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  • ementaler, 2 dag
  • bułka tarta , 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki oczyścić, obrać, opłukać, pokrajać w krążki i obgotować wrzucając na wrzącą, osoloną wodę, odcedzić (wywar zużyć do zupy). Sporządzić sos: stopić masło, do masła dodać mąkę, wymieszać, lekko podsmażyć. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, jeżeli potrzeba — rozrzedzić nieco mlekiem (sos ma być gęsty). Do sosu dodać sól i kwasek do smaku, wymieszać go z surowymi żółtkami i połową utartego sera. Do ziemniaków dodać 2/3 ilości sosu, wymieszać, wyjąć na półmisek ogniotrwały, wyrównać. Resztę sosu nieco rozrzedzić mlekiem, oblać tym sosem powierzchnię ziemniaków, posypać resztą startego sera i bułeczką, skropić masłem i zapiec. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650