|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: KuchniaSzef Kuchni (1010) Ziemniaki zapiekane pod beszamelemProponuje posypać startym serem żółtym Składniki:
Sposób przygotowaniaZiemniaki oczyścić, obrać, opłukać, pokrajać w krążki i obgotować wrzucając na wrzącą, osoloną wodę, odcedzić (wywar zużyć do zupy). Sporządzić sos: stopić masło, do masła dodać mąkę, wymieszać, lekko podsmażyć. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, mieszając zagotować, jeżeli potrzeba — rozrzedzić nieco mlekiem (sos ma być gęsty). Do sosu dodać sól i kwasek do smaku, wymieszać go z surowymi żółtkami i połową utartego sera. Do ziemniaków dodać 2/3 ilości sosu, wymieszać, wyjąć na półmisek ogniotrwały, wyrównać. Resztę sosu nieco rozrzedzić mlekiem, oblać tym sosem powierzchnię ziemniaków, posypać resztą startego sera i bułeczką, skropić masłem i zapiec. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|