Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KuchniaSzef Kuchni (1010)

Ziemniaki zapiekane z jajami ze śmietaną

Podawać z surówką.

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • jajka, 4 szt.
  • tłuszcz, 4 dag
  • cebula, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • śmietana, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Pobrać ziemniaki równej wielkości i tej samej odmiany, opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody, przestudzić, obrać. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajaćkrążki, podzielić je na trzy części. Pokrajać cebulę, przysmażyć na tłuszczu na jasny kolor. Dno i boki rondla posmarować tłuszczem. Ziemniaki pokrajać w krążki; 1/3 część ułożyć na dnie rondla, polać tłuszczem z cebulą posypać pieprzem, przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków i cebuli, przykryć jajami i ziemniakami, powierzchnię zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika, wypiec rumieniąc boki i powierzchnię. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650