Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010)

Ziemniaki zapiekane z jajami ze śmietaną

Podawać z surówką.

Składniki:

ziemniak, 1 kg

jajka, 4 szt.

tłuszcz, 4 dag

cebula, 5 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

śmietana, 20 dag

Sposób przygotowania:

Pobrać ziemniaki równej wielkości i tej samej odmiany, opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody, przestudzić, obrać. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajaćkrążki, podzielić je na trzy części. Pokrajać cebulę, przysmażyć na tłuszczu na jasny kolor. Dno i boki rondla posmarować tłuszczem. Ziemniaki pokrajać w krążki; 1/3 część ułożyć na dnie rondla, polać tłuszczem z cebulą posypać pieprzem, przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków i cebuli, przykryć jajami i ziemniakami, powierzchnię zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika, wypiec rumieniąc boki i powierzchnię.