Tekst i zdjęcie: Kuchnia - Szef Kuchni (1010) Ziemniaki zapiekane z jajami ze śmietanąPodawać z surówką. |
ziemniak, 1 kg
jajka, 4 szt.
tłuszcz, 4 dag
cebula, 5 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
śmietana, 20 dag
Pobrać ziemniaki równej wielkości i tej samej odmiany, opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody, przestudzić, obrać. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajaćkrążki, podzielić je na trzy części. Pokrajać cebulę, przysmażyć na tłuszczu na jasny kolor. Dno i boki rondla posmarować tłuszczem. Ziemniaki pokrajać w krążki; 1/3 część ułożyć na dnie rondla, polać tłuszczem z cebulą posypać pieprzem, przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków i cebuli, przykryć jajami i ziemniakami, powierzchnię zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika, wypiec rumieniąc boki i powierzchnię.