Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Kotlety z warzyw mieszanych

Zużytkowanie włoszczyzny

Składniki:
  • smalec, 7 dag
  • bułka tarta , 7 dag
  • mąka , 3 dag
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • posiekany koper, 3 łyżk.
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżecz.
  • margaryna, 3 dag
  • cebula, 5 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • czerstwa bułka, 5 dag
  • ugotowane ziemniaki, 20 dag
  • włoszczyzna, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa oczyścić, ugotować w całości lub zużyć włoszczyznę z wywaru nazupę. Ziemniaki ugotować w skórkach. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę drobno pokrajać i lekko zrumienić na tłuszczu. Koperek i zieloną pietruszkę opłukać, drobno pokrajać. Warzywa, ziemniaki i bułkę zemleć. Do masy dodać usmażoną cebulę, pokrajaną zieleniną, posypać mąką ziemniaczaną, solą i przyprawami, dodać l jajo i masę rozetrzeć. Z masy ukształtować 10 okrągłych małych a wysokich kotletów; każdy zanurzyć najpierw w mące, później w rozmąconym jaju, na końcu w bułce tartej. Panierowanie przycisnąć lekko dłonią, aby się dobrze skleiło. Rozgrzać smalec w patelni, włożyć kotlety i usmażyć, szybko rumieniącobie płaskie powierzchnie. Wydawać wprost z patelni — dopóki są chrupiące — z ziemniakami, sosem chrzanowym, koperkowym, pomidorowym) i surówką sezonową, np. ze szczypiorku, chrzanu i śmietany lub z cebuli cukrowej z papryką warzywną 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650