Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791) Kotlety z warzyw mieszanychZużytkowanie włoszczyzny |
smalec, 7 dag
bułka tarta , 7 dag
mąka , 3 dag
gałka muszkatołowa, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
posiekany koper, 3 łyżk.
mąka ziemniaczana, 1 łyżecz.
margaryna, 3 dag
cebula, 5 dag
mleko, 3 łyżk.
czerstwa bułka, 5 dag
ugotowane ziemniaki, 20 dag
włoszczyzna, 40 dag
Warzywa oczyścić, ugotować w całości lub zużyć włoszczyznę z wywaru nazupę. Ziemniaki ugotować w skórkach. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, cebulę drobno pokrajać i lekko zrumienić na tłuszczu. Koperek i zieloną pietruszkę opłukać, drobno pokrajać. Warzywa, ziemniaki i bułkę zemleć. Do masy dodać usmażoną cebulę, pokrajaną zieleniną, posypać mąką ziemniaczaną, solą i przyprawami, dodać l jajo i masę rozetrzeć. Z masy ukształtować 10 okrągłych małych a wysokich kotletów; każdy zanurzyć najpierw w mące, później w rozmąconym jaju, na końcu w bułce tartej. Panierowanie przycisnąć lekko dłonią, aby się dobrze skleiło. Rozgrzać smalec w patelni, włożyć kotlety i usmażyć, szybko rumieniącobie płaskie powierzchnie. Wydawać wprost z patelni — dopóki są chrupiące — z ziemniakami, sosem chrzanowym, koperkowym, pomidorowym) i surówką sezonową, np. ze szczypiorku, chrzanu i śmietany lub z cebuli cukrowej z papryką warzywną