Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kalafiory w sosie śmietanowym Kalafiory w sosie śmietanowym.jpg
Kalafiory w sosie śmietanowym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Kalafiory w sosie śmietanowym

Podawać z makaronem.

Składniki:
  • kalafior, 2 szt.
  • mleko, 3 łyżk.
  • cukier, 3 dag
  • masło, 6 dag
  • mąka , 6 dag
  • śmietana, 20 dag
  • sól, 1 szczypta
  • żółtka, 2 szt.
  • bułka tarta , 2 dag
  • ementaler, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kalafior opłukać, oczyścić, pozostawiając wrastające listki, nadciąć głąb do środka. Zagotować wodę z mlekiem, solą i cukrem, włożyć całą różę głąbem na dół, ugotować do miękkości w odkrytym naczyniu. Sporządzić sos: masło stopić, wymieszać z mąką, podsmażyć, odstawić, rozprowadzić śmietaną i wywarem z kalafiora, mieszając zagotować, dodać sól, wymieszać iż żółtkami surowymi. Zrumienić bułeczkę (utrzeć ser). Ugotowany kalafior odcedzić (wywar użyć do zupy), wyłożyć w całości na okrągły półmisek ogniotrwały, oblać sosem (posypać serem) polać masłem z bułeczką. Wstawić do piekarnika, zapiec. Kalafior podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekał. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650