Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KucharekSrebrny Szef Kuchni (1791)

Boćwina zapiekana w sosie beszamelowym

Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Składniki:
  • żółtka, 2 szt.
  • wywar, 0.5 l
  • śmietana, 20 dag
  • mąka , 5 dag
  • masło, 6 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • boćwina, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ogonki liściowe boćwiny pokrajać, na kawałki 5—6 cm długości, ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić, ułożyć jedne na drugich na półmisku ogniotrwałym. Sporządzić sos: masło z mąką lekko zrumienić, zasmażkę rozprowadzić śmietaną, podgrzewając rozetrzeć na gładką masę, zagotować, jeżeli potrzeba, rozrzedzić wywarem z boćwiny na gęsty sos. Sos odstawić, wbić surowe żółtko, rozmieszać. Do sosu można dodać sok z 1/2 cytryny. Sosem tym przykryć ugotowaną boćwinę ułożoną na półmisku. Trochę sosu nieco rozrzedzić, polać powierzchnię potrawy, kropić ją masłem. Półmisek z boćwiną wstawić do gorącego piekarnika (180°) i zapiec (około 20 minut) zrumienić powierzchnię. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650