Tekst i zdjęcie: Kucharek - Srebrny Szef Kuchni (1791)

Boćwina zapiekana w sosie beszamelowym

Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Składniki:

żółtka, 2 szt.

wywar, 0.5 l

śmietana, 20 dag

mąka , 5 dag

masło, 6 dag

cukier, 1 szczypta

sól, 1 szczypta

boćwina, 50 dag

Sposób przygotowania:

Ogonki liściowe boćwiny pokrajać, na kawałki 5—6 cm długości, ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić, ułożyć jedne na drugich na półmisku ogniotrwałym. Sporządzić sos: masło z mąką lekko zrumienić, zasmażkę rozprowadzić śmietaną, podgrzewając rozetrzeć na gładką masę, zagotować, jeżeli potrzeba, rozrzedzić wywarem z boćwiny na gęsty sos. Sos odstawić, wbić surowe żółtko, rozmieszać. Do sosu można dodać sok z 1/2 cytryny. Sosem tym przykryć ugotowaną boćwinę ułożoną na półmisku. Trochę sosu nieco rozrzedzić, polać powierzchnię potrawy, kropić ją masłem. Półmisek z boćwiną wstawić do gorącego piekarnika (180°) i zapiec (około 20 minut) zrumienić powierzchnię. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.