|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: AncySSzef Kuchni (1305) Zając w sosie naturalnymPodawać z ziemniakami, burakami, czerwoną kapustą, borówkami z chrzanem. Składniki:
Sposób przygotowaniaSkruszałego zająca sprawić, odciąć comber wraz z udkami, natrzeć warzywami z zaprawy i marynować mięso przez 3—5 dni, trzymając je w chłodzie. Przed sporządzeniem ściągnąć z combra i ud błony i ścięgna odcinając je, ostrym nożem. Mięso naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie dopasowanej wielkością. Rozgrzać tłuszcz, mięso polać tłuszczem, posmarować masłem, wstawić do gorącego piekarnika. Opłukać i oczyścić włoszczyznę, pokrajać w krążki, włożyć do tłuszczu wraz z przyprawami i piec z zającem rumieniąc nieco warzywa. Sos w czasie pieczenia skrapiać zaprawą, później wodą. Gdy mięso już się dopieka, oprószyć je mąką i jeszcze chwilę piec. Zupełnie miękkie mięso wyjąć, podzielić tak, jak było podane we wstępie, ułożyć w całości na półmisku. Sos przetrzeć, rozprowadzić do odpowiedniej gęstości mocnym rosołem, zagotować, jeżeli potrzeba, dosolić. Oblać tym sosem mięso. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|