Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Szczupak faszerowany

Całkiem smaczny

Składniki:
  • szczupak, 1.25 kg
  • cebula, 8 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • bułka , 5 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • jajka, 0.5 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • wywar, 1 l
  •  
Sposób przygotowania

Rybą opłukać, ogłowić, sprawić, zdjąć skórę, mięso odfiletować. Ugotować wywar z włoszczyzny, głowy i ości, odcedzić, posolić. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem nie rumieniąc. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Zemleć mięso, bułkę i cebulę, do masy dodać jaja, przyprawy; wyrobić starannie dodając 0.5 szklanki zimnej wody. Kawałek czystego płótna zwilżyć, posmarować masłem, na płótno wyłożyć masę rybną, ukształtować wałek jednakowej grubości, zawinąć w płótno i wło­żyć do wrzącego, posolonego wywaru; gotować na brzegu płyty powoli przez l—l.5 godz. Roladę wyłożyć z płótna podcinając nożem, pokrajać na skośne kawałki l.5 cm szerokie i podawać z chrzanem, sosem pomidorowym albo greckim. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650