Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Boeuf Strogonow

Kwintesencja smaku

Składniki:
  • polędwica wołowa, 1 kg
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • tłuszcz, 4 dag
  • masło, 4 dag
  • mąka , 3 dag
  • cebula, 5 dag
  • rosół, 1 szkl.
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • suszony grzyb, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Sporządzić sos: grzyby umyć, opłukać, ugotować, odcedzić, pokrajać w cienkie paseczki. Masło stopić, dodać drobno pokrajaną cebulę, lekko zrumienić, wymieszać z mąką, podsmażyć, rozprowadzić rosołem (lub wywarem z grzybów) i koncentratem pomidorowym, zagotować, przetrzeć, dodać sól, paprykę i cukier do smaku. Przyrządzić mięso: polędwicę opłukać, oczyścić z łoju, błon i ścięgien, pokrajać na befsztyki l cm grubości, oprószyć solą i mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni i szybko osmażyć mięso na rumiano, nie dosmażając go do wnętrza. Mięso wydawać wprost na rozgrzane talerze, polanę gorącym sosem. Podawać z frytkami i gotowanymi warzywami z masłem (kalafiorem, bruk­selką, bulwami itp.). Do przyrządzenia boeuf Strogonow można użyć pośledniejsze części polęd­wicy jak „ogon", „warkocz", „łeb". 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650