Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Flaki po warszawsku

Całkiem smaczne

Składniki:
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • masło, 2 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • majeranek, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa, 1 szczypta
  • imbir, 1 szczypta
  • kości wołowe, 50 dag
  • mąka , 2 dag
  • margaryna, 5 dag
  • włoszczyzna, 15 dag
  • flaczki wołowe, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Flaki starannie oczyścić nożem zbierając szlam, zwłaszcza dokładnie wy­skrobać tzw. „księgi", i opłukać wielokrotnie w ciepłej wodzie myjąc palcami. Oczyszczone flaki zagotować we wrzącej wodzie, odcedzić, przepłukać, odcedzić, odcisnąć; zalać wrzącą wodą, dodać kości i powoli ugotować na bardzo miękko (około 4 godzin). Warzywa oczyścić, pokrajać w paski i ugotować osobno w małej ilości wody z dodatkiem margaryny.Gdy flaki są zupełnie miękkie, odcedzić, pokrajać w cieniutkie paski dłu­gości 4 cm, wywar wygotować do objętości litra. Sporządzić zasmażkę: stopić margarynę, wsypać mąkę, zrumienić na złoty kolor; rozetrzeć szpik z kości, wymieszać z zasmażką. Zasmażkę rozprowadzić rosołem z flaków, mieszając zagotować.Do pokrajanych flaków dodać uduszone warzywa, przyprawy, zagotować, jeżeli potrzeba — rozrzedzić; flaki mają tylko lekko podpływać sosem. Zrumienić bułkę tartą, wymieszać z masłem. Flaki wyłożyć na okrągłą salaterkę lub podawać w porcjach, polać masłem z bułeczką, posypać zie­loną pietruszką. Podawać z pulpetami lub knedlami ziemniaczanymi, ziemniakami, pieczywem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650