|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaFlaki starannie oczyścić nożem zbierając szlam, zwłaszcza dokładnie wyskrobać tzw. „księgi", i opłukać wielokrotnie w ciepłej wodzie myjąc palcami. Oczyszczone flaki zagotować we wrzącej wodzie, odcedzić, przepłukać, odcedzić, odcisnąć; zalać wrzącą wodą, dodać kości i powoli ugotować na bardzo miękko (około 4 godzin). Warzywa oczyścić, pokrajać w paski i ugotować osobno w małej ilości wody z dodatkiem margaryny.Gdy flaki są zupełnie miękkie, odcedzić, pokrajać w cieniutkie paski długości 4 cm, wywar wygotować do objętości litra. Sporządzić zasmażkę: stopić margarynę, wsypać mąkę, zrumienić na złoty kolor; rozetrzeć szpik z kości, wymieszać z zasmażką. Zasmażkę rozprowadzić rosołem z flaków, mieszając zagotować.Do pokrajanych flaków dodać uduszone warzywa, przyprawy, zagotować, jeżeli potrzeba — rozrzedzić; flaki mają tylko lekko podpływać sosem. Zrumienić bułkę tartą, wymieszać z masłem. Flaki wyłożyć na okrągłą salaterkę lub podawać w porcjach, polać masłem z bułeczką, posypać zieloną pietruszką. Podawać z pulpetami lub knedlami ziemniaczanymi, ziemniakami, pieczywem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|