Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Flaki po warszawsku

Całkiem smaczne

Składniki:

natka pietruszki, 1 szt.

masło, 2 dag

bułka tarta , 2 dag

sól, 1 szczypta

majeranek, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

gałka muszkatołowa, 1 szczypta

imbir, 1 szczypta

kości wołowe, 50 dag

mąka , 2 dag

margaryna, 5 dag

włoszczyzna, 15 dag

flaczki wołowe, 1 kg

Sposób przygotowania:

Flaki starannie oczyścić nożem zbierając szlam, zwłaszcza dokładnie wy­skrobać tzw. „księgi", i opłukać wielokrotnie w ciepłej wodzie myjąc palcami. Oczyszczone flaki zagotować we wrzącej wodzie, odcedzić, przepłukać, odcedzić, odcisnąć; zalać wrzącą wodą, dodać kości i powoli ugotować na bardzo miękko (około 4 godzin). Warzywa oczyścić, pokrajać w paski i ugotować osobno w małej ilości wody z dodatkiem margaryny.Gdy flaki są zupełnie miękkie, odcedzić, pokrajać w cieniutkie paski dłu­gości 4 cm, wywar wygotować do objętości litra. Sporządzić zasmażkę: stopić margarynę, wsypać mąkę, zrumienić na złoty kolor; rozetrzeć szpik z kości, wymieszać z zasmażką. Zasmażkę rozprowadzić rosołem z flaków, mieszając zagotować.Do pokrajanych flaków dodać uduszone warzywa, przyprawy, zagotować, jeżeli potrzeba — rozrzedzić; flaki mają tylko lekko podpływać sosem. Zrumienić bułkę tartą, wymieszać z masłem. Flaki wyłożyć na okrągłą salaterkę lub podawać w porcjach, polać masłem z bułeczką, posypać zie­loną pietruszką. Podawać z pulpetami lub knedlami ziemniaczanymi, ziemniakami, pieczywem.