Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Stek cielęcy

Pyszny obiadek

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • smalec, 5 dag
  • mąka , 2 dag
  • cielęcina , 1.25 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, odcisnąć z wody, obrać z błon i wykrajać sznycle ostrym nożem w poprzek włókien, nieco ukośnie od powierzchni ku podstawie. Każdy sznycel pobić tłuczkiem na płat grubości 1,5 cm, wyciąć występujące na powierzchnią błony, nadać mu kształt owalny wyrabiając nożem, wygła­dzić powierzchnią, ułożyć na półmisku i pozostawić pod przykryciem. Tuż przed smażeniem mięso oprószyć solą i mąką. Rozgrzać smalec, włożyć mięso i smażyć z obydwu stron na rumiano, po­czątkowo smażyć na silniej rozgrzanej płycie, dosmażyć na słabszym ogniu. Po usmażeniu steki wyjąć z patelni, tłuszcz skropić wodą i rozgotować sos mieszając i odczepiając zrumieniony sok od patelni. Wydawać zaraz po usmażeniu, dopóki mięso jest soczyste. Skropić je sosem ze smażenia, nie przetrzymywać w cieple, gdyż łatwo wysusza się i jest wtedy niesmaczne. Podawać z jajem sadzonym i krążkami cytryny, z ziemniakami pod wszelką postacią i sałatą liściastą lub z pomidorów, mizerią, ogórkiem kiszonym, a także z pomidorami smażonymi, szpinakiem, lub warzywami gotowanymi z masłem: kalafiorem, fasolką szparagową, młodą marchewką itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650