Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Sznycle ministerskie

Pychotka

Składniki:
  • cielęcina , 60 dag
  • wieprzowina , 20 g
  • czerstwa bułka, 5 dag
  • mleko, 3 łyżk.
  • margaryna, 2 dag
  • jajka, 1 szt.
  • mąka , 4 dag
  • bułka tarta , 3 dag
  • smalec, 6 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Mięso starannie wyrobić, wymieszać z bułką, stopioną margaryną i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć kolejno w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzan­kami, wyrobić sznycle grubości 1,5 cm nadając im kształt prostokątny. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla smażąc na średnio nagrzanej płycie. Podawać z ziemniakami pod wszelką postacią i z sezonową surówką, szpina­kiem, marchewką, groszkiem lub innymi gotowanymi warzywami z masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650