|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaBułkę namoczyć w mleku, zemleć. Mięso opłukać, obrać z kości, zemleć i wyrobić tak jak ciasto, wkrapiając mleko. Masę mięsną wymieszać z bułką, stopioną margaryną i solą, (podzielić ją na 5 porcji). Rękami zwilżonymi wodą wyrobić z masy kule, otaczać je w mące i nadać im kształt okrągłych spłaszczonych klopsików, bądź podłużnych wałeczków. Rozgrzać silnie tłuszcz i szybko smażyć mięso na rumiano, przełożyć do rondelka. Sporządzić sos: koperkowy, pomidorowy, grzybowy, węgierski; sosem tym zalać klopsiki, powoli zagotować, zestawić na brzeg płyty i zaraz podawać. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, makaronem i gotowanymi warzywami z masłem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|